Produkcja czekolady w szwajcarii

Czekolada jest pewnym spośród najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, rzuca się ją w wielu wersjach. W nieomal wszystkim sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym poziomem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w końcu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w relacje z tegoż jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w ciągu automatycznym. Po wejściu tych procesów zawiera ona cechę sypką, którą zwie się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do prac czekolady wskazane jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się także na gorąco jak a na mokro. Proces konszowania na sucho jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przeprowadza się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.