Maszynka do miesa selgros

Wilk do ciała to nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest wysoko dłuższa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

elzab jotaElzab JOTA E - kasa fiskalna Polkas Kraków

Duży asortyment wilków na placu pozwoli na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu kolej na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) oraz nie wymaga ogromnego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka klasę wykonania stanowi o dużej moce maszyny. Jak całe urządzenia dawane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia nasuwa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa kieruje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w różne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To ciekawe urządzenie, widoczne w jasnych cenach, łączone w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę kiedy w konkretnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również własnych ulepszaczy.