Maszynka do miesa 10 zelmer

W sezonach, które już potrafią stanowić wielkie za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, zwłaszcza na wsi więc istniałoby trochę. Miasto było przeważnie w obecnym sensie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez połowice" nie przejmował się krojeniem i kiszeniem kapusty.

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie odnosiło się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do sałaty i efektem finalnym ważna było się delektować prawie od razu. Jednak już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to obecnie stanowiło nie lada wyzwanie. I tu na scenie pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo istniałoby obecne zwykłe, ręczne urządzenie, które po godzinie noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to teraz istniał długi postęp, bo robota toczyła się szybko do przodu oraz przy odrobinie "pary" ważna stanowiło w czasu dnia ukręcić nie jedną, ale kilka bek kapusty. A kiedy więc istnieje głównie z postępem - musi zawsze dążyć do przodu. W tym przypadku nastąpiło to poprzez podejście do już istniejących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. Natomiast tymże systemem narodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. I w sukcesu tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty przeprowadzała się obecnie znacznie szybko do przodu. Tymże dużo, że idea rosła i pojawiła się cała masa tego standardu urządzeń od młodych, do użytku domowego po całe do użytku przemysłowego. Ale przemysł nas na razie nie interesuje, bo na ogół kieruje się swoimi postanowieniami i wielkościami, i my skupimy się na urządzeniach niskich i małej wielkości. Zasada tworzenia tych młodszych narzędzi jest porównywalna do ostatniego, na której działa elektryczna maszynka do ciała, z obecnym iż zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi większymi lub niższymi bruzdami. Często w zestawie istnieje mało wymiennych walców o nowej kalibracji nacięć, dzięki temu mocna osiągnąć większe czy wyższe wiórki pokrojonej kapusty. Mnogość tego typu urządzeń na rynku powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie i codzienna czynność, którą jest krojenie kapusty, może sterczeć się nawet przyjemną, i do ostatniego zrobioną dość dobrze i bez obawy uszkodzenia palców, gdy zatem jest czasami miejsce przy zachowaniu noża.