Maszynka do mielenia miesa z wyciskarka

W poszczególnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w konieczne do ostatniego celu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to dosyć wysokich rozmiarów maszyna elektryczna, która dysponuje wielki wlot do wrzucania ciała w twarze zamrożonej, a wewnątrz jest urządzenie będące do jego szatkowania na mniejsze części.

Pracę tę powoduje się dzięki wielkiemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone towary są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na małe części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z ciałem w wilkach, którego tworzenie oparte istnieje na podobnej zasadzie co wpływanie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do ciała mrożonego wykonane stały z tematów znacznie cennej wartości, trwałych i wspaniałych, mało wrażliwych na zniszczenie mechaniczne. Działają one do rozdrabniania twardej materii, a to ich budowa wymaga być mocniejsza, niż to, co tworzą one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie wykonane są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego narzędzia to około półtora tysiąca dobrych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W sukcesie przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi wówczas wprawdzie wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach bardzo często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i dalej dopiero tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w niektórych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, rozdrabnia się spożywa w formie zamrożonej, a potem pakuje do specjalnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, aby je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest zakazane ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania świeżego lub rozmrożonego mięsa obraca się nieco inne maszynki, przeznaczone tylko do mielenia mięs miękkich, ich budowa i funkcjonowanie w kontaktu spośród tym te są inne. Wilki do mięsa mrożonego to ciągle maszyny o stosunkowo wysokich gabarytach, stąd też nie znajdują wykorzystania w codziennych warunkach.