Drukarka fiskalna posnet trio

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy punkt jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba panująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

folia do pakowania próżniowego

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie przydatne jest w znacznych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być kilka podstawowych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i dostępną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stoliku na nasze rozliczenie. Dodatkowym walorem jest szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co ułatwia ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać dobre wymiary, pozwalające na jej bliskie wykorzystywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a także świeży i łatwy design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na określone monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność drink z wyższych kosztów, zatem warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można kupić na ostatni kierunek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto również odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by być szansa jej sprawdzenia oraz przeszkolenia ludzi z norm jej próbowania i jedności z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.